Midden-Holland
Bron

Op 3 januari 1419 worden 12 minderbroeders en hun abt frater Christianus Rolins ontvangen in het stadhuis van Gouda. In bijzijn van graaf Jan Bastaard van Blois, pastoor Johannes Theodorici van de Sint Janskerk, de burgemeesters en schepenen van de stad, wordt deze akte opgesteld.
In de akte staat dat voor de minderbroeders een geschikte plek wordt aangeboden waar een huis en een kerk, een kerkhof en werkplaatsen gebouwd kunnen worden. Kortom een klooster voor ten minste 13 broeders. Jan van Blois is niet voor niets aanwezig bij deze bijeenkomst. Als kasteelheer van het kasteel in Gouda schenkt hij een deel van de grond die bij het kasteel hoort, aan de minderbroeders. Het klooster heeft gelegen aan het einde van de Spieringstraat en de Tuinstraat. Tussen wat nu de Hoefsteeg en de Vijverstraat heet. 
Minderbroeders zijn monniken die volgelingen zijn van de heilige Franciscus van Assisi uit Italië. Het zijn kloosters waar de monniken of nonnen drie geloftes moeten doen. Ze mogen geen bezittingen hebben, ze moeten een kuis leven leiden (dus mogen geen sexuele relatie hebben met een andere persoon) en hun leven aan God wijden. Omdat de monniken moeten bedelen voor hun onderhoud en afhankelijk zijn van giften, worden deze kloosters ook wel bedelorden genoemd.

Herkomst

Datering

03-01-1419

Collectie

Archief van de stad Gouda, 1311-1815

Organisatie

Streekarchief Midden - Holland

Nummer

0001. 2850


Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen