Midden-Holland
Bron

Deze reliekhouder in de vorm van een eikenhouten borstbeeld is één van de weinige overblijfselen van het Gouds Collatiehuis (ook Sint-Paulusconvent genoemd). De man met een ietwat getergde blik en gekrulde baard moet Paulus voorstellen. Hij is een leerling van Jezus en de beschermheilige van de kloosterlingen van het Gouds Collatiehuis. Een stukje van zijn rib zou bewaard zijn in deze houder.

Achter de Sint-Janskerk in Gouda stond op de plek van het Raoul Wallenbergplantsoen eeuwenlang een kloostercomplex van de Collatiebroeders. Het Collatiehuis kwam in de 15e eeuw tot stand. Eigenlijk was het Collatiehuis geen klooster, maar een gemeenschap van leken die als religieuzen samenwoonden. Het klooster werd daarom een ‘huis’ genoemd. De collatiebroeders waren erg populair dankzij hun ‘collaties’ of korte preken die zij hielden.
In 1462 werd een nieuwe kapel gebouwd, gewijd aan de heilige Paulus. De reliekhouder was waarschijnlijk bij die gelegenheid vervaardigd. De Jeruzalemkapel werd in 1504 aan het collatiehuis gebouwd en is nog altijd te bewonderen in de Goudse binnenstad.

Bij Verdieping vind je nog meer informatie over de Jeruzalemkapel in de Goudse Canon.

Herkomst

Datering

1400 - 1599

Collectie

Collectie Museum Gouda

Nummer

MG_02020

Link

https://collectie.museumgouda.nl/Details/collect/4838

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen