Midden-Holland
Bron

In de Middeleeuwen wordt de stedelijke armenzorg en ziekenzorg steeds belangrijker. Deze gevelsteen vertelt hier alles over.

Het verbeeldt het Bijbelverhaal van een rijke man die zijn vrienden trakteert op een uitbundig maal. Voor zijn huis zit een met zweren bedekte bedelaar (Lazarus) die hij geen kruimel gunt. Daar zal de rijkaard later spijt van krijgen, want hij moet boeten in de hel, terwijl Abraham zich in de hemel over de arme Lazarus ontfermt.

De gevelsteen is afkomstig van het poortgebouw van het Leprooshuis in Gouda. Het huis was in 1394 opgericht, speciaal voor de leprozen die ook wel melaatsen genoemd worden. De zieke melaatsen moesten zoveel mogelijk uit de stad worden geweerd. Lepra is namelijk erg besmettelijk is. Het Leprooshuis lag daarom buiten de stadsmuren aan de huidige Wachtelstraat. Lepra is in de tweede helft van de 13e eeuw in Holland op zijn hoogtepunt. De stichting van een Leprooshuis was daarom erg welkom.

De steen is pas in 1609 aangebracht op de gevel. Het poortje waar deze gevelsteen bij hoort, is in 1939 afgebroken en sinds 1965 te bewonderen in de tuin van Museum Gouda.

Herkomst

Maker

Gregorius Cool

Datering

1609

Collectie

Collectie Museum Gouda

Nummer

MG_26109

Link

https://collectie.museumgouda.nl/Details/collect/10010535

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen