Midden-Holland
Bron

Tussen alle machtige mannen uit de Bourgondische Tijd (1384 - 1482) is er ook een vrouw. Deze vrouw is Jacoba van Beieren. Zij leeft van 1401 tot 1436 en leidt een tragisch leven, zowel privé als politiek. Wil je meer weten over haar? Zoek dan naar de afbeelding van Jacoba op ons Geschiedenislokaal! 

Wat is het verhaal achter deze miskelk? Van 1425 tot 1428 verblijft gravin Jacoba van Beieren op het kasteel in Gouda. In die tijd staat het leven van Jacoba in het teken van de Hoekse en Kabeljauwse twisten, een bijna 150-jarig conflict tussen groepen edelen in de Nederlanden. Jacoba is in een strijd verwikkeld met Filips de Goede over haar gewesten. Gouda, Schoonhoven en Oudewater staan achter Jacoba. Uiteindelijk verliest Jacoba en moet zij haar titel als gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen afstaan.

Een herinnering aan Jacoba van Beieren staat in het museum van Gouda: de miskelk. De schutterij van Gouda heeft hem van Jacoba gekregen, als dank voor hun hulp en steun in de strijd. Dit moet rond 1425 geweest zijn, de maker is onbekend.

De miskelk kan je vandaag de dag bekijken in Museum Gouda.

Herkomst

Datering

1425

Collectie

Collectie Museum Gouda

Nummer

MG_30467

Link

https://collectie.museumgouda.nl/Details/collect/7291

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen