Midden-Holland

 

Voor (geschiedenis)docenten uit het voortgezet onderwijs is lesmateriaal ontwikkeld wat zij kunnen gebruiken bij Geschiedenislokaal Midden-Holland. 

Mis je bronnen of informatie? Heb je zelf een goed idee? Het Streekarchief Midden-Holland is altijd bereikbaar voor dit soort zaken. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemeen lesmateriaal


Speciaal voor vwo! - Historische Context 'Steden en burgers in de Lage Landen, 1050 - 1700'.

De leerlingen die in 2022 het vwo-examen geschiedenis afleggen zullen de nieuwe historische context 'Steden en burgers in de Lage Landen, 1050 - 1700' moeten leren. Geschiedenislokaal Midden-Holland heeft hier rekening mee gehouden! De drie thema's over de Middeleeuwen, de 16e en 17e eeuw sluiten grotendeels aan bij de nieuwe historische context. Binnen deze thema's zijn bronnen te vinden over de steden Gouda, Schoonhoven en Haastrecht. Deze steden, met name Gouda, hebben een ontwikkeling doorgemaakt die heel mooi aansluit bij de historische context. Naast bronnen is er ook lesmateriaal ontwikkeld. 

 
Gouds Geschiedenis Examen
Geschiedenisdocent Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn eindexamenklas VWO in voorbereiding op het landelijke examen 2024 zelf een examen samenstellen. Dit deden ze op basis van Goudse bronnen die ze zelf zochten via onder meer deze website.

Het Goudse Geschiedenis Examen dat de leerlingen van ‘De Goudse Waarden’ hebben gemaakt, bestaat uit 20 vragen waar maximaal 45 punten voor zijn te halen. De insteek, toon en lay-out volgt precies het officiële examen. Naast de examenvragen is een apart katern met bronnen opgenomen, inclusief een correctievoorschrift. De vragen beslaan meerdere tijdvakken. Het Goudse Geschiedenis Examen is hieronder voor iedereen te downloaden. 

Gouds Geschiedenis Examen 2024
Gouds Geschiedenis Examen 2024_bronnen
Gouds Geschiedenis Examen 2024_antwoorden

Educatief materiaal voor het thema 'Oorlogsaffiches'.