Midden-Holland

Streekarchief Midden-Holland bewaart de archieven van de volgende gemeenten:

  • Gouda
  • Krimpen aan den IJssel
  • Krimpenerwaard (Ammerstol, Berkenwoude, Bergambacht, Gouderak, Haastrecht, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel, Schoonhoven, Stolwijk, Vlist)
  • Waddinxveen (Broek c.a., Noord-Waddinxveen, Zuid-Waddinxveen)
  • Zuidplas (Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle)
  • Omgevingsdienst Midden-Holland (voorheen Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Midden-Holland)

Voor een overzicht van alle gemeentelijke herindelingen, kijk hier.

Naast gemeentearchieven beheert Streekarchief Midden-Holland ook de overgebrachte rijksarchieven uit de bovenstaande gemeenten, zoals de rechterlijke en notariĆ«le archieven, de archieven van de weeskamer en de kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken. Bovendien is het streekarchief in het bezit van archieven van talloze particuliere instellingen en bedrijven uit de omgeving, zoals kerkgenootschappen, scholen, verenigingen en fabrieken.

Op de studiezaal wordt een zo volledig mogelijke bibliotheek bijgehouden van boeken, tijdschriften en andere publicaties die betrekking hebben op de regio. Een bijzondere plaats in de bibliotheek van Streekarchief Midden-Holland wordt ingenomen door de Goudse stadslibrije, een schitterende collectie oude boeken, aangelegd sinds 1594.

Daarnaast kunt u diverse bijzondere verzamelingen raadplegen, zoals een uitgebreide collectie foto's en prentbriefkaarten, kaarten en plattegronden, een collectie oorlogsdocumentatie met mooie affiches en een aantal regionale kranten. 

Streekarchief Midden-Holland beheert, in het kort gezegd, het geheugen van de regio Midden-Holland. Iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van zijn familie, huis of buurt in deze regio kan terecht in de studiezaal van het streekarchief. Alle boeken, archiefstukken, etcetera zijn gratis in te zien.