Midden-Holland

 

Welkom bij Geschiedenislokaal Midden-Holland! 

Op deze website vind je (primaire) bronnen over de geschiedenis van de regio Midden-Holland. Deze bronnen zijn bedoeld voor geschiedenisdocenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs en zijn afkomstig uit de collecties van het Streekarchief Midden-Holland.

Thema's en bronnen
De website is ingedeeld in thema's. Wanneer je op één van de thema's klikt, zie je alle bronnen die bij dit thema passen. Alle bronnen hebben een titel, zijn vaak voorzien van een korte beschrijving en zijn gekoppeld aan een tijdvak.  Bij een aantal handgeschreven bronnen is het mogelijk de transcriptie te lezen met de zogenaamde 'transcriptietool'. De transcripties zijn gemaakt door onderzoekers, archiefmedewerkers of door onze' transcribenten' van het transcriptiecafé. Naast een transcriptie proberen wij zoveel mogelijk een korte hertaling van een document te leveren.

Lesmateriaal
Voor enkele thema's is lesmateriaal ontwikkeld, dit vind je bij de pagina Docenten Voortgezet Onderwijs.
De mogelijkheid om opdrachten te formuleren bij de thema's en bronnen zijn eindeloos en hangt uiteraard af van jouw eigen visie en insteek van jouw les. Daarom nodigen wij je uit om jouw eigen opdrachten te formuleren en bieden wij je de mogelijkheid om je lesmateriaal op geschiedenislokaal te plaatsen. Zo heb je niet alleen je lesmateriaal bij de hand op de website, maar kun je  dit ook uitwisselen met je collega-docenten uit de regio.

Ontwikkel mee!
Geschiedenislokaal is altijd in ontwikkeling en zal de komende jaren uitgebreid worden met nieuwe thema's. Heb je een wens voor een bepaald thema, wil je samen met het streekarchief en andere docenten een thema ontwikkelen, heb je  behoefte aan bezoek van ons aan je sectie of wil je  een  jaarlijkse gebruikersbijeenkomst met docenten uit de regio?  Wij vinden het fijn om je wensen en ideeën te horen. Neem contact op met Cristel Stolk en Marianne van der Veer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Beeldmateriaal en auteursrecht
Streekarchief Midden-Holland heeft haar best gedaan om eventuele rechthebbenden van het getoonde materiaal op te sporen en hun toestemming te vragen voor de openbaarmaking voor educatieve doeleinden op internet. Dat is niet in alle gevallen gelukt. Meent u als auteur recht te hebben op een getoonde afbeelding, neem dan alstublieft contact met ons op.