Midden-Holland
Bron

Deze tekening van de Sint-Janskerk is een kopie van een oude prent. De tekening is gemaakt door Jacob Stellingwerf in de 18e eeuw. Hij schrijft onder de tekening: "D'S'Jans Kerk tot Gouda zig dus vertoonende voor de brant."

In 1552 brandt de Sint-Janskerk voor het grootste deel af. Tijdens een zwaar onweer slaat de bliksem in de toren en door de harde wind slaat de brand over naar het schip van de kerk. De kerk en de gebrandschilderde glazen in de kerk zijn voor een groot deel verloren. Na de brand wordt de kerk in opdracht van het stadsbestuur opnieuw opgebouwd, ondanks de reformatie en de Opstand. In 1566 wordt de kerk niet beschadigd door Beeldenstorm, omdat het gebouw nog deels in de steigers staat en door het stadsbestuur tijdig wordt gesloten als in 1572 de geuzen in de stad komen.
Bij deze restauratie wordt het koor van de kerk (dit is het achterste deel van het schip) verhoogd. Na 1590 wordt ook het middelste deel van de kerk verhoogd. Omdat op deze prent het koor al verhoogd is, kan de prent niet van vóór 1552 zijn, maar is hij van ná die tijd.

bron: Dr. J. Schouten, Gouda, tekeningen en prenten

 Bij Verdieping vind je nog meer informatie over de Sint-Janskerk in de Goudse Canon.

Herkomst

Datering

1550

Collectie

Museum Gouda

Nummer

MG_51554

Link

https://collectie.museumgouda.nl/Details/collect/25811

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen