Midden-Holland
Bron

Deze bron laat de kandidatenlijst zien voor de Tweede Kamerverkiezingen van 3 juli 1918. Het zijn de eerste verkiezingen waarbij alle mannen mogen meestemmen. Het zijn tevens de eerste verkiezingen volgens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Er wordt niet meer per district gestemd volgens een meerderheidsstelsel, maar kiezers brengen hun stem uit op een persoon die op een kandidatenlijst van een partij staat. Alle uitgebrachte stemmen tellen vanaf deze verkiezingen mee voor de zetelverdeling.

De verkiezingen leiden dan ook tot grote verschuivingen. In 1918 leidt de uitslag tot een grote confessionele meerderheid, de liberalen verliezen zwaar. Op links wint de SDAP en de RK wordt de grootste partij. Na de verkiezingen wordt het kabinet Ruijs de Beerenbrouck-I geformeerd.

Op deze bron zie je op wie je allemaal kon stemmen. Helaas staat er niet bij welke partij bij welke lijst hoorde. Wil je dat wel weten? Zoek een persoon dan even op via Google en soms vind je tot welke partij deze persoon hoorde.

Herkomst

Datering

1918

Collectie

Collectie Moordrecht

Organisatie

Streekarchief Midden - Holland

Nummer

0023. 428

Gerelateerde thema's

Het kiesrecht

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen