Midden-Holland
Thema

Voor dit thema is educatief materiaal beschikbaar. Download de opdracht onder het tabblad 'Docenten Voortgezet Onderwijs'.

 

Collectie oorlogsaffiches

In de oorlogsjaren legde de historisch geïnteresseerde Goudse onderwijzer A.R. van de Putte de basis voor het ontstaan van de nu omvangrijke collectie oorlogsdocumentatie bestaande uit foto's, affiches, archivalia, periodieken, brochures en boeken. Volgens zeggen verzamelde Van de Putte in de periode 1940-1946 documentair materiaal dat hij onder andere bij de plaatselijke Duitse instanties en aanverwante nationaal-socialistische instellingen ophaalde.

De opvattingen van Van de Putte over het nut van zijn verzamelwoede voor latere generaties werden na de bevrijding niet door iedereen gedeeld. Het schijnt dat ook de toenmalige burgemeester van Gouda, dr. mr. K.F.O. James, de waarde van deze collectie onderschatte. Niet ontmoedigd door deze afkeuring schonk Van de Putte de collectie in 1954 aan het plaatselijk museum, na zelf voor een niet onverdienstelijke inventarisatie te hebben gezorgd. Eind van de jaren '50 werd de verzameling overgebracht naar de daartoe geëigende plaats, het gemeentearchief (wat nu het streekarchief is).

 

Oorlogsaffiches

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren affiches het propagandamiddel van de bezetter. Het gebruik van affiches om een politieke boodschap te verspreiden was in Duitsland al lange tijd een belangrijk onderdeel van de politieke cultuur. Goebbels, minister van Propaganda, was hier verantwoordelijk voor en vertaalde de denkbeelden van Hitler naar kleurrijke affiches. Het voordeel van een affiche was dat men er niet om heen kon. Een pamflet kon ongelezen worden weggegooid, de radio kon worden uitgezet en politieke bijeenkomsten konden worden genegeerd. Affiches waren er in allerlei verschillende thema's, dit kan je ook zien bij de bronnen op Geschiedenislokaal. 

Bron: R. Kok en E. Somers, V=Victorie. Oorlogsaffiches 1940 - 1945 (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, 2003) 9 - 10.

 

Belangrijk om te weten:

  • De affiches zijn onderverdeeld in thema's. Als je bijvoorbeeld op het affiche 'De Nederlandsche Volksdienst' klikt, zie je nog veel meer affiches die hierbij passen. 
Toon 23 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart